NACZYNIA LITURGICZNE
Komentarze: 0
Kielich
Naczynie liturgiczne wykonane ze szlachetnych metali, często bogato zdobione, używane podczas Mszy św. do konsekracji wina. Składa się z czary (wewnątrz pozłacanej lub posrebrzanej) stopki i łączącego je trzonu (noda).
Welon
Chusta do zasłaniania; wyraz czci, przede wszystkim jako welon naramienny używany przez błogosławiącego monstrancją.
Patena głęboka
Naczynie w kształcie miski. Powinna być wykonana, przynajmniej w swym wnętrzu, ze szlachetnego, nie korodującego metalu. Umieszcza się w niej komunikanty oraz hostie.
Cyborium (puszka)
Zdobione naczynie w kształcie kielicha zaopatrzonego w przykrywkę, służące do przechowywania Najświętszego Sakramentu i rozdzielania Go wiernym.
Ampułki
Naczynia do wina i wody. Często oznaczane literami A-aqua-woda i V-vinum-wino. Ustawiane na małej tacce. Podczas przygotowania darów kapłan umieszcza w kielichu wino i kroplę wody. Przyjmuje się, że proporcja wina i wody winna wynieść 3:1.
Lawaterz
Naczynie z wodą służące do dokonywania rytualnych obmyć. Jeżeli nie ma lawaterza można użyć ampułki z wodą.
Ręczniczek
Ręczniczek do wycierania rąk przez kapłana. Pierwsze pranie ręczniczka odbywało się przez kapłana. Wodę z tego prania należało wylać do specjalnej studzienki, która mieściła się w zakrystii. Obecnie już się tego nie praktykuje.
Dodaj komentarz